Do syna investovali tisícky dolárov. Hokejový talent hovorí po slovensky, ale hrá za USA

Kamil Bednarik v drese Spojených štátov amerických.

Do syna investovali tisícky dolárov. Hokejový talent hovorí po slovensky, ale hrá za USA

Kamil Bednarik v drese Spojených štátov amerických. (Autor: X / USA Hockey’s NTDP)
Kamil Bednarik v drese Spojených štátov amerických.
Kamil Bednarik v drese Spojených štátov amerických. (Autor: X / USA Hockey’s NTDP)
Šimon Čop|4. máj 2024 o 07:00

Hokejový príbeh Kamila Bednarika.

ESPOO. Keď americkí hokejisti v úvode majstrovstiev sveta do 18 rokov zdolali Slovákov vysoko 9:0, mnohí fanúšikovia iste zaregistrovali v drese USA slovenské meno. 

S číslom 11 v ňom nastúpil Kamil Bednarik. V zápase, ktorý podľa svojich slov vnímal špeciálnejšie ako ostatné v skupine, sa predviedol tromi asistenciami. 

Kamil je Slovák. Jeho otec, tiež Kamil, je z Humenného, mama Miriam zas pochádza z Prievidze. 

Reprezentuje však USA - na rozdiel od sestry Simony, ktorá už nastúpila na niekoľkých majstrovstvách sveta a v olympijskej kvalifikácii za Slovensko.

Žijú v slovenskej komunite 

Keby ste vstúpili do domova rodiny Bednarikovej v americkom Illinois, mali by ste pocit, že ste sa vrátili na Slovensko. Znie u nich slovenčina, varia sa slovenské jedlá, oslavujú sa slovenské sviatky. Ich tri ratolesti kedysi každé leto chodievali na prázdniny na Slovensko. 

“Deti chodili do slovenskej školy a doma tiež rozprávame po slovensky. Všetci traja hovoria plynule. Sme tu slovenská komunita, takže sa často stretávame so Slovákmi aj s Čechmi,” hovorí Kamilova mama Miriam.

Kamil Bednarik v mladšom veku v drese Slovenska so slovenskou vlajkou.
Kamil Bednarik v mladšom veku v drese Slovenska so slovenskou vlajkou. (Zdroj: Instagram / kamil_bednarik11)

S terajším manželom a ďalším kamarátom prišli do USA v roku 1997. Stretli sa na Fakulte telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského. Keď sa im naskytla pracovná príležitosť v zámorí, prijali ju a odvtedy žijú v Illinois. 

Vychovali tam tri deti, všetky športovo nadané. Najprv začali s plávaním, avšak potom prišiel zlom, za ktorý mohli aj Slováci Marián Hossa a Tomáš Kopecký. 

Skúšal to v obrane, býval u draftovej jednotky 

“Všetky naše tri deti začali najprv s plávaním. Ale potom, čo Chicago Blackhawks vyhrali Stanley Cup v roku 2010, sa tu v Chicagu a okolí začal hokejový ošiaľ a Kamila sme zapísali na hokej. 

Mladšia dcéra Simonka plávala do deviatich rokov a dlho nás prosila, že aj ona chce hrať hokej, tak sme povolili,” hovorí Miriam o tom, ako sa z Bednarikovcov stala hokejová rodina. Pri plávaní zostala len najstaršia dcéra Nikola. 

Kamil mal v tom čase iba štyri roky.

Jeho mama Miriam pre Sportnet vyrozprávala celý jeho doterajší hokejový príbeh: 

“Kamila som naučila korčuľovať, keď mal asi tri a pol roka, keďže som mala viac času ako manžel. Začali sme chodiť na verejné korčuľovanie a tam sa naučil. Je pohybovo nadaný, takže to nebolo také náročné.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»MS v hokeji U18 2024»Do syna investovali tisícky dolárov. Hokejový talent hovorí po slovensky, ale hrá za USA